Oplever du vild vækst? Din platform skal være bygget af gummi

photo-1506452985227-70bc78385fb0

 

Når din virksomhed vokser fra startup-stadiet og bliver til en rigtig “scale-up-virksomhed” der vokser med 25, 50 eller endda 100% om året, skal ’platformen’ følge med. Det vil sige It, bygninger, organisation med mere som udgør fundamentet, som skal holde ’hånden under’ virksomhedens vilde vokseværk.

Din platform er din virksomheds fundamentale infrastruktur. Det er dine it-systemer, fysiske bygninger og de organisatoriske rammer. 

Hvis din virksomhed vokser og er nået 10-50 medarbejdere, så vil din platform være kendetegnet ved:

  • Begyndende pladsproblemer i oprindelige lokaler, behov for at planlægge fysiske rammer i forhold til vækstplaner.

  • Der er behov for en it-strategi, der sikrer fleksibilitet, skalerbarhed og sikkerhed.

  • Organisationsstruktur: Hvordan skal vi være organiseret, når vi når næste stadie?

Lokation

Så længe din virksomhed består af 50 personer eller derunder, er det sundt at sidde tæt på hinanden. Det er for eksempel sundt, at udviklingsafdelingen er tæt på produktionen, så potentielle problemer kan fanges i tide.

Med en strategi med en vækst på 50 procent eller mere om året vil der hurtigt komme pres på de fysiske rammer, og det er værd at tænke frem i tiden. Skal der investeres i nye faciliteter og i givet fald hvor?

Det er også nu, det begynder at give mening med flere eksperimenter med outsourcing og det at skabe en virtuel organisation. Og derfor er det vigtigt – før de fysiske rammer fastlægges – at komme omkring de andre elementer i platformsdelen.

Kan it-infrastrukturen matche væksten 1-3 år?

En it-strategi begynder allerede nu at blive vigtig, fordi den vil kunne sætte pejlemærkerne for en fremtidig retning.

It-strategien skal flugte med virksomhedens overordnede strategi og især have blik for vækstraten. Kunsten er hverken at købe en alt for lille eller en alt for stor skjorte.

Mulighederne for at investere i præcis den opsætning, som strategien kræver, er eksploderet de senere år. For 10-15 år siden gik halvdelen af it-omkostningerne til nye servere og anden hardware. I dag er billedet et andet og præget af især tre tendenser: Skyen, meget bedre integrationer og ’no-code’ eller ’low code’.

Etabler flere ledelseslag

Med 10-50 personer på lønningslisten fungerer organisationen stadig fint med en flad ledelsesstruktur. Men du begynder muligvis at se de første sprækker. Det er vigtigt at rejse spørgsmålet om, hvordan den organisatoriske opsætning kan blive klar til kraftig vækst.

Typisk foregår det ved at etablere flere ledelseslag som for eksempel et lag af mellemledere mellem direktion og medarbejdere.

Revurder din organisering

En klassisk organisering sker tit omkring de forskellige funktionsområder som salg, produktion og udvikling. Men det er også værd at overveje matrix-organisationen, som er organiseret efter både funktioner og produkter. Det skal sikre, at der er ejerskab for hvert enkelt produkt hele vejen på tværs igennem virksomhedens funktioner.

Der er fordele og ulemper ved begge modeller. Det vigtige er, at I gør jer nogle overvejelser om, hvad der vil fungere bedst for jeres virksomheds vækstrejse.

Det kan måske virke tidligt at stive organisationsstrukturen af på den måde. Men det giver mening at foretage justeringer nu, for der kommer til at ske enormt meget, når organisationen går ind i næste fase.

Begynd også nu at tænke i titelstrukturer. Det kan virke overflødigt i en organisation af denne størrelse, men med høje vækstrater, kan det blive vigtigt af flere grunde. Titler giver medarbejderne noget at stræbe efter og styrker dermed fastholdelsen. Det gælder særligt for vækst i udlandet, hvor hierarkier ofte betyder mere.

I en virksomhed med 10-50 ansatte kan alle de ovenstående tre platformstemaer godt virke lidt dramatiske at tage fat i nu. Det er vigtigt at bruge tid på dem nu, fordi det helt enkelt er vanskeligt at gøre om senere. Hvis alle er Vice Presidents, så er det svært at tage titlerne fra folk igen. Hvis lønstrukturen er skruet forkert sammen, kan det være pinefuldt at ændre den. Det er elementer, som håndteret forkert på et tidligt stadie, kan få ubehagelige konsekvenser som eksempelvis en negativ kultur med øget utilfredshed. Det vil være gift for din virksomhed. 

Test din platform med tre skarpe spørgsmål:

  1. Hvor længe kan vores fysiske infrastruktur matche vores vækst?

  2. Er vores it-infrastruktur skalerbar nok til at matche vores vækst 1-3 år?

  3. Understøtter vores organisationsstruktur vores nuværende og fremtidige forretning?

Find følgende værktøjer på unas.dk/tools/small/:

  • Plan for fysisk placering.

  • It-plan (simpel).

  • Organisationsdesign.Lær mere på unas.dk eller kontakt os på info@unas.dk eller telefon 60 555 666

Køb bogen: Vild Vækst - Sådan håndterer du vækstrejsen fra 10 til 1000 medarbejdere af Lasse Mønsted, Partner i Unas Digital.

 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!